Pustevny

Tak trochu Václavským náměstím Beskyd se v posledních letech staly Pustevny. Vydávat se sem v případě hezkého počasí o víkendu, je vysloveně masová záležitost. Vzhledem k tomu, že ze strany od Rožnova vede na Pustevny silnice a ze strany od Frenštátu lanovka, proudí sem doslova davy. V létě není problém tady potkat maminku s kočárkem, jak se v žabkách lopotí stezkou k soše Radegasta.

Pokud se ale na Pustevny vydáte přes týden, davům se vesměs vyhnete a to i na nově vybudované stezce Valaška. Ta umožňuje dostat se nad koruny stromů a podívat se na celé panorama Beskyd z výšky, která je jinak určená ptákům a paraglajdistům.

Když se rozhodnete nevyužít vymožeností dopravy na Pustevny a zůstanete u svých vlastních sil, můžete si vybrat hned několik cest. Velmi oblíbenou je cesta z Trojanovic, kde u spodní stanice lanovky zaparkujete a zbytek cesty vede po široké horské silnici. Další možností, kterou jsem si tentokrát vybral já, je cesta od Maraláku v Kunčicích pod Ondřejníkem, kde je hospůdka/hotel a zastávka autobusu. Cesta začíná mírným stoupáním a vrcholí prudším táhlým stoupáním.