Velký Javorník Beskydy

Velký Javorník

Mohlo by se zdát, že rozhledna, která stojí na nejvyšším vrcholu Veřovických vrchů, Velkém Javorníku, je úlitba moderní tendenci stavět rozhledny na každém druhém rohu. Ve skutečnosti historie této rozhledny sahá až na začátek minulého století.

Původní stavba, vybudovaná v letech 1929-1930, sloužila jako měřící věž pro zeměměřičské účely. V roce 1934 byla původní věž upravena, takže mohla sloužit také jako vyhlídková věž. Tak jako v mnoha jiných případech, ani rozhledně na Velkém Javorníku doba socialistického kolektivního vlastnictví nesvěčila. Výsledkem byla nutnost v roce 1967 vyhlidkovou věž strhnout pro její havarijní stav.

Novodobá podoba vyhlídkové věže se píše od roku 2012, kdy byla vypracována realizační studie pro stavbu nové věže. Téhož roku, konkrétně 11. října 2012, byla stavba zahájena a za méně než rok byla stavba dokončena. K otevření stavby pro veřejnost došlo 15. srpna 2013 a od té doby je možné z této věže shlédnout nejen na majestátní vrcholky Beskyd, jakými je Radhošť, nebo Lysá hora, ale také je možné se podívat opačným směrem, kde za příznivého počasí vidíme i Jeseníky.