Velký Javorník

Výhodou přírodních scenérií, zimní nevyjímaje, je proměnlivost. I kdybyste na stejné místo chodili pořád dokola den za dnem, příroda vám pokaždé připraví jinou podívanou. Někdy rozdílnou v maličkostech, jindy jsou rozdíly naprosto zásadní.

Když se podíváte na předchozí sériii snímků z Velkého Javorníku, patřícího do masivu Beskyd, určitě mi dáte zapravdu. Tentokrát jsem vyběhl (téměř doslova, dochvilnost nepatří mezi mé silné stránky) na zdejší rozhlednu s jediný cílem. Zachytit podvečerní slunce dotýkající se vrcholku Beskyd a turistické chaty na Velkém Javorníku.

Chata na Velkém Javorníku

Historie zdejší turistické chaty sahá do roku 1895, kdy byla pod patronací arcibiskupa Dr. Theodora Kohna na vrcholku Velkého Javorníku vystavena útulna. Ta byla v roce 1897 převedena do správy Pohorské jednotě Radhošť, načež v roce 1915 vyhořela.

Položení základního kamene pro stavbu obnovené turistické chaty bylo provedeno v 16. 9. 1934 u příležitosti 50. výročí založení Pohorské jednoty Radhošť. Po rychlé stavbě byla tato stavba 4. 8. 1935 slavnostně otevřena. Architektem stavby byl Aleš Parma a původně se chatě říkalo Benjamínek.